Ziekte van Sever - Apofysitis calcanearis: hielpijn bij kinderen
Groeischijven zorgen voor de lengtegroei van bot bij kinderen. Groeischijven vormen een relatief zwakke plek, vatbaar voor een breuk of voor overbelasting. Bij de ziekte van Sever gaat het om een overbelasting van de groeischijf van het hielbeen waardoor kinderen (vooral tussen acht en twaalf jaar oud) hielpijn hebben tijdens en na het sporten (vooral bij loop- en springsporten zoals voetbal, basket, atletiek, ballet en dansen).
BESCHRIJVING VAN DE AANDOENING
De botten van kinderen groeien in de lengte en breedte. Hiervoor dienen de groeischijven (fysen) die we in elk bot terugvinden tijdens de groei. Volwassenen hebben geen groeischijven meer. Zij zijn “beenderig volgroeid”. Zolang de groeischijven nog niet beenderig overbrugd zijn, zijn ze een relatief zwakke plek, en dus vatbaar voor een breuk of voor overbelasting. De Achillespees hecht aan de hiel aan, bij kinderen in de groei zit net op deze plek de groeischijf van het hielbeen (calcaneum). De ziekte van Sever (apofysitis calcanearis) is de aandoening waarbij deze hogergenoemde groeischijf van het hielbeen pijn doet ten gevolge van overbelasting. Vooral jonge sporters zijn getroffen. Iets meer jongens dan meisjes. Vooral tussen de 8 en 12 jaar. Vaak bij loop en spring sporten (voetbal, basket, atletiek, ballet, dansen). Klachten treden op na (soms al tijdens) het sporten.
OORZAAK
Overbelasting. Te korte Achillespezen zijn een negatieve factor. De aandoening is niet te bewijzen met röntgen of scanners, soms worden deze toch aangevraagd om een andere aandoening uit te sluiten.

 

severs-disease

BEHANDELING: Niet-operatief
Stretchen van de Achillespees. Tijdelijk stoppen met de uitlokkende factoren. Sportstop voor minstens drie maanden. De meeste kinderen zijn dan pijnvrij. Sommige kinderen moeten tot een jaar of langer stoppen met sporten totdat zij helemaal pijnvrij zijn. Schokabsorberende steunzolen. In hele pijnlijke gevallen kan een rustgips nodig zijn.
BEHANDELING: Operatief
De ziekte van Sever wordt nooit met een operatie behandeld.