Sesamoiditis (Pijn onder de bal van de grote teen)
Sesamoiditis is de verzamelnaam voor pijn ter hoogte van de sesambeentjes, de twee kleine botjes die onder de bal van de grote teen zitten en de buigpees van de grote teen stabiliseren. Ze zorgen voor een vlot glij-mechanisme. Deze beentjes kunnen door belasting ziek worden, breken, artrose vertonen of afsterven, waardoor u geleidelijk pijn krijgt. De pijn is geconcentreerd onder de grote teen, ter hoogte van de bal van de voet.
BESCHRIJVING VAN DE AANDOENING
De sesambeentjes (sesamoiden) zijn twee kleine beentjes die onderaan het gewricht van de grote teen (hallux) vasthangen aan de lange buigpees (flexor hallucis longus). De sesamoiden stabiliseren de buigpees van de grote teen. Zij zorgen voor een vlot glij-mechanisme. Pijn ter hoogte van de sesamoidbeentjes noemen we met een verzamelnaam “sesamoiditis”.
OORZAAK
Verscheidene problemen kunnen onstaan aan deze botjes: Deels afsterven van een sesamoid (avasculaire necrose) door onbekende redenen. Door een ongeval (trauma) kan een sesamoid breken (fractuur). Het kraakbeen op de sesamoiden kan gekwetst geraken (osteochondritis). Door blijvende overbelasting (repetitief mineur trauma) kan een sesamoid een spontane breuk oplopen (stressfractuur).
BEHANDELING: Niet-operatief
Ontlasting van de sesamoiden met een steunzool. Deze heeft dan vaak een ophoging achter de kop van het 1e middenvoetsbeen (retrocapitale metatarsaalpelotte) en dan iets verderop een zachte uitsparing voor de sesamoiden zelf. Avasculaire necrose en een stressfractuur dienen spontaan te genezen , doch dit kan een tijdje duren.
BEHANDELING: Operatief
Oorzaaksgebonden dient uitzonderlijk aan chirurgie gedacht te worden. Een acute fractuur kan hoogst uitzonderlijk operatief behandeld worden, röntgen wijzen dit uit. Een kraakbeen probleem noopt af en toe tot chirurgie. Hierbij dient het gewrichtsoppervlak weer glad gemaakt te worden zodat de sesamoiden weer vlot kunnen glijden onder de kop van het 1e middenvoetsbeen (metatarsaal). De nazorg na een ingreep is strikt individueel.