Tailor’s bunion (knobbel aan de buitenkant van de voorvoet)
Aan de buitenkant van de voorvoet (het beentje aan het begin van de kleine teen) kan zich een prominente botuitstulping of knobbel voordoen die hindert bij het dragen van schoenen, soms met roodheid en irritatie tot gevolg. In kleermakerszit (vandaar de naam ‘tailor’s bunion) heeft u er het meeste last van.
BESCHRIJVING VAN DE AANDOENING
Prominente botuitstulping aan de kleine teen. Hindert bij het dragen van schoenen. Soms roodheid en irritatie over de knobbel (bunion). In kleermakerszit (vandaar de naam “tailor’s bunion”) heb je hier het meeste last van. Een spreidvoet kan de afwijking nog meer accentueren.
OORZAAK
De vorm van het 5e middenvoetsbeentje (metarsaal V) bepaalt meestal hoe ernstig de aandoening kan worden. Metarsaal V kan lichtjes of erg naar buiten gebogen staan.
BEHANDELING: Niet-operatief
Aangepaste steunzolen op maat, zeker bij spreidvoeten. Schoenen met een ruime teenbox dragen. Laten uitrekken van de schoenen bij de schoenmaker.
BEHANDELING: Operatief
De orthopedisch chirurg zal u onderzoeken en röntgen aanvragen. Hij zal beslissen welke ingreep voor u geschikt is. Soms is het wegnemen van de knobbel voldoende (bunionectomie). Soms moet het 5e middenvoetsbeentje doorgezaagd en herzet worden in een betere stand (osteotomie). Deze ingrepen kunnen gebeuren via mini-invasieve percutane voetchirurgie met een hele kleine insnede aan de voet. Na de ingreep krijgt u een ontlastende loopschoen mee voor 5 weken. Dan tonen controle-röntgen aan dat de voet genezen is. Revalidatie: 6 tot 8 weken.