Morton neurinoom (geknelde zenuw in de voorvoet)
Een zenuwbeknelling in de voorvoet ontstaat tussen twee middenvoetsbeentjes en kan uitgroeien tot een zenuwknoopje (neurinoom) dat blijvend pijnlijk is. Een geknelde zenuw geeft pijnscheuten vaak uitstralend naar de derde en de vierde teen. De aandoening heeft geen weerslag op de spierfunctie van de voet of de tenen. Vaak heeft u meer pijn van de geknelde zenuw bij het remmen of ontkoppelen in de wagen.
BESCHRIJVING VAN DE AANDOENING
Een geknelde gevoelszenuw tussen twee middenvoetsbeentjes. Kan uitgroeien tot een zenuwknoopje (neurinoom) dat blijvend pijnlijk is. Geeft (schietende) pijn in de voorvoet, vaak uitstralend naar specifiek twee tenen. Er is geen weerslag op de spierfunctie van voet of tenen. Vaak meer last bij remmen of ontkoppelen in de auto.
OORZAAK
De zenuw geraakt in de verdrukking tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Een doorgezakte voet (zie ook “metatarsalgie”) is een nadelige factor.
BEHANDELING: Niet-operatief
Corrigerende steunzolen. Inspuiting (infiltratie) met cortisone door de orthopedisch chirurg op de raadpleging.
BEHANDELING: Operatief
Alleen bij falen van conservatieve behandeling. Via een kleine snede (incisie) bovenop of onderaan de voet, wordt de betroffen zenuw en het neurinoom weggesneden. Het betreft een gevoelszenuw, na de ingreep zal een deel van de teen gevoelloos (voos) zijn. Na geruime tijd (> 1 jaar) komt er soms een deel van het gevoel terug. De patiënt “wisselt zijn/haar pijn voor een beetje gevoelloosheid aan de teen”. Revalidatie: 4 tot 6 weken.