Flexor hallucis longus (ingeklemde lange buigpees van de grote teen)
De buigpees (lange buiger) in de grote teen, die tot diep achteraan de binnenenkel loopt, kan over zijn verloop ingeklemd raken en pijn doen. Deze aandoening komt bijna uitsluitend voor bij dansers en balletdansers.
BESCHRIJVING VAN DE AANDOENING
De lange buiger van de grote teen (flexor hallucis longus = FHL) loopt diep achteraan de binnenenkel. De pees kan over zijn verloop ingeklemd geraken en pijn doen.
OORZAAK
Lichte ontsteking van de pees die haar iets doet verdikken zodat ze moeilijker doorheen haar peesschede beweegt.                                                                             Een te lage spierbuik van de pees: de spierbuik is te volumineus om vlot mee in de peesschede te bewegen.

BEHANDELING: Niet-operatief
Fysiotherapie met fricties en ultasone behandeling.
BEHANDELING: Operatief
Bij voldoende argumenten op klinisch onderzoek en op technische onderzoeken (echo , MRI), kan het operatief vrijmaken van de Flexor Hallucis longus zinvol zijn. Via een arthroscopie (kijkoperatie) aan de achterzijde van de enkel wordt de FHL opgezocht en over zijn verloop vrijgemaakt (release van de FHL). Na de ingreep mag u 1 week niet steunen. Nadien staten we fysiotherapie. Revalidatieduur: 6 tot 8 weken.