In een of meerdere tenen ontstaat er een kromming. Door wrijving van de teen tegen de schoen kan bovenop het middengewrichtje van de teen eelt ontstaan. De aandoening is progressief en veroorzaakt op termijn steeds meer pijn.
Het basisgewricht van de teen strekt teveel en het middengewricht buigt teveel. De strekpezen (extensoren) verkorten en versterken nog de aandoening. Bovenop het middengewrichtje krijg je eelt (softcorn) door wrijving tegen de schoen. Soms ontstaat door de langdurige wrijving tegen de schoen zelfs een klein wondje op de eelt (ulcus).
Hamertenen komen niet spontaan, zij zijn het gevolg van een ander – onderliggend – probleem. Uitgesproken platvoeten (pedes plano-valgi) met doorzakking van het dwarsgewelf van de voet, kunnen secundair hamertenen geven. Ook mensen met holvoeten (pes cavus) krijgen makkelijk klauwtenen. Een hallux valgus kan de 2e teen omhoog duwen en zo een hamerteen veroorzaken. Aandoeningen van de buig- of strekpezen van de voeten en/of de tenen, zenuwaantasting, spieraantasting, contracturen kunnen ook hamertenen veroorzaken.
Tijdig starten met steunzolen is heel belangrijk om een (snelle) evolutie te vermijden. Behandeling van de onderliggende oorzaak.
Zo nodig operatief een onderliggende oorzaak behandelen. Zeker een hallux valgus dient gelijktijdig gecorrigeerd te worden. Meestal is zowel een beenderige procedure (arthroplastie of arthrodese) nodig, alsook het losmaken (release) van de spieren en gewrichtsbanden teneinde de hamerteen terug mooi recht te krijgen. Gedurende 4 weken zal er een metalen pinnetje in (en uit) de teen steken om hem mooi recht te laten genezen. 4 weken na de ingreep verwijderen we dit pinnetje op de raadpleging. Totale revalidatieduur van alleen een hamerteen ingreep: 6 weken.