Impingement van de enkel (voetballersenkel)
Een voetballersenkel kan iedereen overkomen. In dit geval is er sprake van een inklemming (impingement of beknelling) in het enkelgewricht (aan de voorzijde of aan de achterzijde). Bij sterke beweging van de voet naar boven (dorsiflexie) of naar beneden (plantairflexie) krijgt u pijn in de enkel.
BESCHRIJVING VAN DE AANDOENING
Inklemming (impingement) van de weke delen aan de enkel, aan de voorzijde en aan de achterzijde. Geeft pijnklachten bij sterke beweging naar boven (dorsiflexie) of naar beneden (plantairflexie) van de enkel.
OORZAAK
Aan de voorzijde van de enkel (anterieur impingement syndroom). Kleine botaanwassen (osteofyten) vormen zich door de jaren heen aan de voorrand van het onderbeen (tibia) en sprongbeen (talus). Intensieve sporters krijgen dit makkelijker en bij dorsiflexie botsen de osteofyten tegen mekaar, schrapen ze over gezond kraakbeen of klemmen ze het gewrichtsslijlvlies in (synovitis). Aan de achterzijde van de enkel (posterieur impingement syndroom). Sommige patiënten hebben een spits uitlopende achterzijde van het sprongbeen(talus), soms is dit zelfs een apart klein botje (os trigonum), ook hier kan op dezelfde manier inklemming ontstaan. Soms kan de verbinding tussen de talus een een os trigonum ook pijnlijk zijn (synchondrose). Anterieur en posterieur impingement syndroom zijn twee verscheidene aandoeningen en hebben in principe geen verband met elkaar.
BEHANDELING: Niet-operatief
Eén of twee infiltraties met cortisone kunnen de secundaire ontstekingsreactie voor een tijdje onder controle houden. Chronische en ernstige klachten leiden echter snel tot een ingreep.
BEHANDELING: Operatief
De orthopedisch chirurg onderzoekt uw enkel en vraagt zo nodig extra onderzoeken aan (RX , CT , MRI). Met een kijkoperatie (arthroscopie) van de enkel kunnen we alle hinderende botstructuren verwijderen. Aan de voorzijde (anterieur) van de enkel gaat het om osteofyten. Aan de achterzijde (posterieur) moet het os trigonum verwijderd worden. Na de ingreep mag u een week de enkel niet belasten. Daarna wordt gestart met fysiotherapie. Revalidatieduur: 6 weken.