Peroneus pees tendinose (peesontsteking aan de buitenenkel)
De twee pezen achter de buitenenkel (peroneus brevis en longus) kunnen ontsteken, scheuren of na een ongeval uit hun normale positie wippen en dit gaat vaak gepaard met een pijnlijke zwelling. U ondervindt een zeurende pijn, die soms verergert bij het lopen over oneffenheden.
BESCHRIJVING VAN DE AANDOENING
Achter de buitenenkel lopen twee pezen: peroneus brevis pees en peroneus longus pees. Deze zorgen dat de enkel naar binnen wordt gehouden. Als je op een oneffenheid trapt en je enkel dreigt om te kiepen naar buiten (enkelverstuiking), dan schieten deze pezen meteen in actie om je enkel recht te houden. Drie problemen kunnen zich voordoen: ontsteking rond de pezen, de peroneuspezen kunnen scheuren (ruptuur: vooral de brevis) en na een ongeval kunnen de pezen uit hun normale positie wippen (luxeren).
OORZAAK
Er zijn verscheidene oorzaken en voorbeschikkende factoren om peroneuspees tendinose te krijgen. Ontstekingsziekten (reuma). Een ongeval waarbij de pees doorscheurt in de lengte. Chronisch luxeren van de pezen na een enkelverstuiking. Een achtervoet die naar buiten gekanteld staat (varus).
BEHANDELING: Niet-operatief
Een echografie is het beste onderzoek om een pees probleem vast te stellen. Een matige ontsteking rond de pezen (tenosynovitis) beantwoordt meestal goed aan fysiotherapie.
BEHANDELING: Operatief
Eenmaal de pezen (in de lengte) gescheurd zijn, of wanneer ze luxeren, dan is een operatie onvermijdelijk. Een gescheurde pees dient gehecht. Bij luxerende pezen moeten ze weer op hun plaats gebracht worden. Een standsafwijking van de voet (varus) dient ook gecorrigeerd te worden door het bot door te zagen en te herzetten in de juiste stand (osteotomie).