Metatarsalgie (Pijn onder de bal van de voet)
Bij het stappen ontstaat pijn onder de ‘bal’ van de voet en krijgt u een gevoel van ‘doortrapte’ of ‘doorgezakte’ voeten. Onderaan de voorvoet vormt zich eelt omdat deze plek tijdens het stappen alle druk opvangt.
BESCHRIJVING VAN DE AANDOENING
Pijn onder de “bal van de voet” bij stappen. Gevoel van “doortrapte” of “doorgezakte” voeten. Eeltvorming onderaan (plantair) aan de voorvoet omdat op deze plek alle druk opgevangen wordt tijdens het stappen.
OORZAAK
Elke aandoening die abnormaal veel druk doet terechtkomen op slechts een kleine oppervlakte van de voorvoet. Platvoeten en holvoeten kunnen beide hiervoor verantwoordelijk zijn. Soms zijn ook de (vooral 2e en 3e) middenvoetsbeenderen (metatarsaal) te lang ten opzicht van de andere middenvoetsbeentjes; stralen 2 en 3 vangen dan ook teveel druk op. Omgekeerd is een relatief te korte grote teen (1e straal) soms de initiator van metatarsalgie. Een (ver)korte Achillespees versterkt de klachten.
BEHANDELING: Niet-operatief
In de eerste plaats correct afgemeten en vervaardigde steunzolen. Uw orthopedisch chirurg dient exact te onderzoeken waarom u pijn hebt aan uw voorvoet en zal dan de juiste steunzolen voorschrijven, op maat gemaakt voor uw voeten. Prefab-inlegzolen zijn bijna altijd onvoldoende werkzaam. Bij een verkorte Achillespees: stretchingsoefeningen.
BEHANDELING: Operatief
Niet zo vaak nodig of aangewezen. De orthopedisch chirurg zal u met röntgen terug op de raadpleging zien indien na 3 maanden de klachten niet beteren met het dragen van goede steunzoelen op maat. Het inkorten van de middelvoetsbeentjes kan in sommige gevallen helpen. Uitzonderlijk is een Achillespeesverlenging nodig.