Hallux valgus (scheve grote teen met knobbel)
De grote teen vertoont een scheefstand in de richting van de tweede teen, vaak met een pijnlijke knobbel (bunion) aan de binnenkant van de voet. Het is vaak een familiale aandoening. Over de knobbel kan een ontsteking optreden waardoor de aandoening erg pijnlijk wordt. Op termijn kan de grote teen de kleinere tenen wegduwen. Er ontstaat een hamerteen en/of de grote teen kan onder of over de tweede teen kruipen.
BESCHRIJVING VAN DE AANDOENING
Hallux valgus betekent dat de grote teen een scheefstand vertoont in de richting van de kleine tenen. Deze aandoening geeft vaak aanleiding tot een pijnlijke knobbel (bunion) aan de binnenzijde van de grote teen. Over deze bunion kan een ontsteking optreden, deze wordt dan extra pijnlijk. Er kan door de verbreding van de voet hinder ontstaan bij het dragen van (te smalle) schoenen. Op termijn kan de grote teen ook de kleinere tenen wegduwen met het ontstaan van scheefstand en/of hamerteenmisvorming en/of kan de grote teen onder of over de tweede teen kruipen. Op langere termijn kan er een gedeeltelijke ontwrichting optreden van de grote teen met toename van de afwijking en progressieve artrose (gewrichtsslijtage). Bij hinder van deze afwijking, kan een orthopedische correctie gebeuren. Er bestaan verscheidene ingrepen om een hallux valgus te corrigeren.
OORZAAK
Een familiale aanleg (vooral via vrouwelijke lijn) speelt zeker mee. Langdurig te nauwe schoenen dragen (start al vanaf de jeugdjaren , vooral bij puntige vrouwenschoenen) kan ook een hallux valgus veroorzaken. Te soepele gewrichten (hyperlaxiteit) : vaak bij vrouwelijke adolescenten , dan spreken we over een “juveniele hallux valgus”. Sommige bindweefselziekten (zoals Marfan , Ehlers-Danlos) : deze maken de gewrichtsbanden te zwak. Post-traumatisch : als na een breuk je teen scheef blijft staan. Idiopathisch : d.w.z. dat het spontaan ontstaat zonder dat we eigenlijk weten waarom.
BEHANDELING: Niet-operatief
Vermijd zeker nauwe en puntig schoenen. Draag steunzolen als je platvoeten hebt (vermoedelijk houdt dit een snelle evolutie van een hallux valgus tegen). Corrigerende apparaatjes die je in een winkel kan kopen , hebben geen bewezen lange-termijn effect. Zonder operatie kan je niet “genezen” van een hallux valgus : de scheefstaand zal alleen maar toenemen met de jaren.
BEHANDELING: Operatief
De orthopedisch chirurg zal u onderzoeken en röntgenfoto’s aanvragen , dan bepaalt hij welke soort ingreep voor u de meest geschikte is. Met een operatie maken we uw teen weer recht en verwijderen we de hinderende knobbel (bunion) , hinderende hamertenen worden meteen mee rechtgezet. Een hallux valgus correctie doen we door het bot door te zagen (osteotomie) , en door de weke delen (spieren en gewrichtsbanden) aan te spannen of los te maken.

Na de operatie (post-operatief) krijgt u voor 1 week een kurken spalk waarop u niet mag steunen. U dient uw voet hoog te houden (hoger dan uw bekken) : zo kan de geopereerde voet snel ontzwellen. Na een week mag de huisarts de kurkenspalk verwijderen , en vanaf dan mag u een loopschoen gebruiken om voorzichtig reeds een beetje te wandelen (deze speciale schoen krijgt u reeds mee vanuit het ziekenhuis). Hoogstand en rust van de voet blijven ook dan nog erg belangrijk! De kinesist mag via passieve mobilisaties het grote teen gewricht soepel beginnen maken.

Twee weken na de ingreep gaat u op raadpleging bij uw huisarts om de huidhechtingen te laten verwijderen.

Zes weken na de ingreep komt u terug op raadpleging in het ziekenhuis om een RX van uw voet te laten maken. Vanaf nu mag u terug uw eigen schoenen gebruiken (initieel liefst een breed model). Als er op dat moment nog wat zwelling en/of gewrichtsverstijving bestaat , moet u verder naar de kinesist gaan om te revalideren. Het kan tot 10-12 weken duren alvorens de geopereerde grote teen weer helemaal soepel is en de voet volledig ontzwollen is.

Voor de ingreep                                                     Na de ingreep

Schermafbeelding 2014-07-24 om 22.07.29

 

Schermafbeelding 2014-07-24 om 22.07.59