Enkel instabiliteit: Onstabiele enkel – Regelmatige enkelverzwikking
De stabiliteit van het enkelgewricht wordt verzekerd door normale gewrichtsverhoudingen, intacte gewrichtsbanden (ligamenten) aan de binnen- en buitenzijde van de enkel, een goede spierfunctie en een goed evenwichtsgevoel. Een stoornis in een van deze factoren kan aanleiding geven tot instabiliteit van de enkel. Kleine oneffenheden van de ondergrond kunnen u al doen struikelen en uw enkel doen verzwikken.
BESCHRIJVING VAN DE AANDOENING
Stabiliteit van het enkelgewricht wordt verzekerd door: normale gewrichtsverhoudingen en intacte gewrichtsbanden (ligamenten) aan de binnen en buitenzijde van de enkel , en tenslotte goede spierfunctie en proprioceptie (evenwichtsgevoel). Een stoornis in een van deze drie componenten, kan aanleiding geven tot instabiliteit van de enkel.
OORZAAK
Enkelverstuiking (distorsio): de ligamenten zijn doorgescheurd of toch minstens erg uitgerekt. Ook een zenuw- of spierletsel (of een aandoening van de spieren of zenuwen) kan enkelinstabiliteit veroorzaken. Tot slot is een ernstige scheefstand van de enkel naar buiten (varus) een voorbeschikkende factor voor instabiliteit.
BEHANDELING: Niet-operatief
Bij een klassieke enkelverstuiking met (deels) gescheurde ligamenten, is zelden meteen een ingreep nodig. Vaak is er -tijdelijk- een slechte functie van de spieren en het evenwichtsgevoel in de enkel (proprioceptie deficit): oefenen bij de kinesitherapeut is dus de boodschap.
BEHANDELING: Operatief
De orthopedisch chirurg onderzoekt uw enkelgewricht en stelt vast of uw gewrichtsbanden nog voldoende functioneren. U hebt intensief bij de fysio geoefend , maar blijft toch een instabiliteitsgevoel behouden. Dan komt u in aanmerking voor een gewrichtsband herstellende ingreep aan de enkel. Er zijn verscheidene types ingrepen. De orthopedisch chirurg bepaalt welke ingreep de beste is in uw geval. Ook de ligamenten aan de binnenenkel (het deltoid ligament) moeten soms extra aangespannen worden als blijkt dat dit nodig is. Na de ingreep krijgt u 2 weken een spalk (waar u niet op mag steunen) , daarna nog 4 weken bescherming met een enkelbrace (steunen toegelaten). Zodra de spalk weg is, start u met fysiotherapie. Revalidatieduur: 3 tot 4 maanden tot sporthervatting.

Een bijzondere pathologie betreft de (chronische) syndesmoselestels. Deze worden arthroscopisch bevestigd en meteen hersteld met specifieke moderne technieken.