Platvoeten, pes planus
De normale voet vertoont een gekromde lengteboog. Bij kinderen zijn platvoetjes normaal te beschouwen tot de leeftijd van vier à vijf jaar. Nadien moet de lengteboog zich mooi beginnen vormen. Vele volwassenen hebben aangeboren platvoeten zonder klachten. Maar platvoeten kunnen ook veroorzaakt worden door een onderliggend probleem en dan treedt er pijn op aan de voeten zelf. De platvoetafwijking kan versterkt worden door een verkorte achillespees, waardoor de achtervoet en de hiel scheef worden getrokken (achtervoet valgus).
BESCHRIJVING VAN DE AANDOENING
De normale voet vertoont een gekromde lengteboog. Elke verstoring die deze lengteboog doet inzakken, resulteert in een platvoet (pes planus).

Bij kinderen: tot de leeftijd van 4 à 5 jaar zijn platvoetjes nog als normaal te beschouwen en vanaf 4 à 5 jaar moet de lengteboog zich mooi beginnen vormen. Bij volwassenen: vele volwassenen hebben platvoeten zonder klachten (asymptomatisch) of een onderliggend probleem kan de platvoet veroorzaken, en vaak treden er dan ook pijnklachten op (symptomatische pes planus). Een verkorte Achillespees versterkt nog de platvoetafwijking en trekt de achtervoet en hiel scheef (achtervoet valgus).

OORZAAK
Bij kinderen. Idiopathisch: dit wil zeggen spontaan en zonder een specifieke oorzaak. Ofwel een vergroeiing tussen twee achtervoetbeenderen (tarsale coalitie), of ten gevolge van een overtollige botkern: os tibiale externum. Bij volwassenen: De voortzetting van een platvoet uit hun jeugd (idiopathisch), een tarsale coalitie (zonder symptomen in de jeugd), gewrichtsslijtage in de achtervoet met progressief optreden van een platvoet of verzwakte pees aan de binnenenkel (tibialis posterior insufficiëntie).
BEHANDELING: Niet-operatief
Een belangrijk onderliggend probleem dient uiteraard uitgesloten te worden. Hiervoor zijn röntgen en soms een CT, MRI of botscan voor nodig. Bij kinderen: Steunzolen met voldoende mediale ondersteuning, aanleren rekoefeningen van de Achillespees of 6 weken proefgips indien een tarsale coalitie (verdwijnt de pijn door rust?). Bij volwassenen: steunzolen of orthopedische schoenen bij ernstige platvoeten waar een operatie tegenaangewezen is.
BEHANDELING: Operatief
De onderliggende oorzaak van uw pijnlijke platvoet moet duidelijk zijn. De orthopedisch chirurg zal hiervoor röntgen, en zo nodig bijkomende onderzoeken voor doen (CT, MRI, Botscan SPECT-CT, EMG, …). De orthopedisch chirurg zal met u de noodzaak van een ingreep bespreken. Bij kinderen: Verwijderen van een tarsale coalitie of Kidner – procedure (zie os tibiale externum). Bij volwassenen: Indien mogelijk peestransfers en het bot doorzagen en rechtzetten (osteotomie), zo nodig een Achillespeesverlenging.  Indien een stijve platvoet (de gewrichten zijn versleten of verstijfd in een platvoet- stand) : vastzetten van de gewrichten in een gecorrigeerde stand (subtalaire of triple arthrodese).  Na deze ingreep krijgt u 6 tot 8 weken gips. Controle met röntgen toont aan of het bot voldoende genezen is. Na de gips start de revalidatie met fysiotherapie. Totale revalidatie: 4 tot 6 maanden.