Os tibiale externum (Pijn aan de binnenzijde van de voetboog)
Pijn aan de binnenzijde van de voetboog komt vooral bij kinderen voor. De klachten ontstaan vaak pas na het omslaan van de voet. Een mogelijke oorzaak kan een extra botje aan de binnenzijde van de voetboog zijn. Deze extra botkern is een goedaardig en aangeboren fenomeen, maar kan aanleiding geven tot een zeurende pijn in de middenvoet en tot een duidelijk zichtbare en voelbare verdikking aan de binnenzijde van de voetboog. Het extra botje kan tegen de leest van de schoen drukken, waardoor de aandoening nog pijnlijker wordt.
BESCHRIJVING VAN DE AANDOENING
Pijn bij kinderen aan de binnenzijde van de voetboog, kan soms te wijten zijn aan een extra botkern die zich daar gevormd heeft tijdens de groei. Dit is een goedaardig en aangeboren fenomeen. De pees die de voetboog opgetrokken houdt (tibialis posterior pees) hecht nu niet alleen aan op het scheepsvormige beentje (os naviculare), maar ook deels op het extra botje (os tibiale externum). Dit geeft dan pijnklachten en de voet ziet eruit als een platvoet. Vaak drukt dit extra botje tegen de leest van de schoen, en is dan nog pijnlijker. Soms ontstaan de klachten pas na een onschuldig ongeval (bv. enkel of voet omgeslagen). Een andere naam voor deze aandoening is “pre-hallux syndroom”.
OORZAAK
Aangeboren. Ontdekken we pas als het pijn doet en we RX genomen hebben.

Schermafbeelding 2014-12-20 om 15.09.47
BEHANDELING: Niet-operatief
Goed ondersteunende steunzolen, eventueel met een zachte uitsparing net op de plek waar het extra botje de meeste druk tegen de schoenen geeft. Een proefbehandeling met 6 weken loopgips kan geprobeerd worden.
BEHANDELING: Operatief
Als de pijn te ernstig is en niet onder controle geraakt, dan moet er geopereerd worden. Het extra botje moet uit de pees gesneden worden en de pees zelf moet terug stevig aan het “echte” bot vastgehecht worden (operatie volgens Kidner). Omdat deze aandoening vaak gepaard gaat met een flinke platvoet-afwijking, doen we zo nodig iets extra om de platvoet mee te corrigeren: gewrichtsbanden aanspannen (rafie van het springligament), een plug in de voet stoppen om hem mooi recht te houden (sinus tarsi spacer) of de platvoet corrigeren door bot door te zagen en te herzetten (osteotomie). Na de ingreep krijg je 6 weken gips (om de pees te beschermen). Daarna starten we met fysiotherapie om de spieren weer te trainen en de voet soepel te maken. Totale revalidatieduur: 3 maanden.