Holvoet, Pes cavus
De normale voet vertoont een gekromde lengteboog. Sommige mensen hebben een aangeboren holvoet, waardoor de lengteboog erg hoog is opgespannen. Een aandoening die de lengteboog abnormaal doet krommen, resulteert in een (pijnlijke) holvoet. De voeten voelen vaak vermoeid of branderig aan (burning feet) en geven makkelijker aanleiding tot hielspoor, peesoverbelasting en/of eelt.
BESCHRIJVING VAN DE AANDOENING
De normale voet vertoont een gekromde lengteboog. Elke verstoring die deze lengteboog nog meer doet krommen, resulteert in een holvoet (pes cavus).
OORZAAK
Idiopathisch, dit wil zeggen zonder dat er een specifieke oorzaak te vinden is. Een onderliggende spier- of zenuwziekte (neuromusculaire aandoening).
BEHANDELING: Niet-operatief
Steunzolen. Orthopedische schoenen. De orthopedisch chirurg zal zo nodig röntgen aanvragen en een zenuwonderzoek bij de neuroloog aanvragen (EMG : electro-myo-grafie).
BEHANDELING: Operatief
Een holvoet dient zelden geopereerd te worden. Als de achtervoet naar buiten kiept (achtervoet varus), is soms een ingreep nodig om de voet weer recht te maken. In dat geval wordt het hielbeen doorgezaagd en in correcte positie gepositioneerd (calcaneum osteotomie).