Lisfranc gewricht artrose (Midvoetartrose)
Het Lisfranc gewricht is het gewricht tussen de achtervoet en de vijf middenvoetsbeenderen. Tengevolge van een letsel of een breuk uit het verleden ontstaat er in dit gewricht in sommige gevallen slijtage of artrose.
BESCHRIJVING VAN DE AANDOENING
De gewrichten tussen de achtervoet en de vijf middenvoetsbeenderen (tarso- metatarsale gewrichten I tem. V) noemen we ook het “Lisfranc-gewricht”, vernoemd naar een generaal uit Napoleons leger. De Lisfranc gewrichten staan in voor de stevigheid van de longitudinale voetboog. Zij bewegen niet heel veel tijdens het stappen. Deze gewrichtsrij kan gewrichtsslijtage (artrose) vertonen.
OORZAAK
Degeneratief (echte sleet). Na een vroeger ongeval met ontwrichting of breuk (post-traumatisch). Uitgesproken doorzakking (midfoot-break) van de Lisfranc gewrichten geeft op lange termijn artrose.
BEHANDELING: Niet-operatief
Soms kunnen steunzolen nog helpen. Vaak zijn orthopedische schoenen nodig. Medicatie.
BEHANDELING: Operatief
De röntgen of een CT scan toont de ernst van de artrose aan. De orthopedisch chirurg bespreekt met u de mogelijkheid van een ingreep. De zieke gewrichten moeten vastgezet worden (arthrodese) in een juiste stand, zodat de voet na genezing weer pijnvrij belastbaar is.Na de ingreep krijgt u 6 tot 8 weken gips, soms langer bij trage botheling. Totale revalidatie: 4 tot 6 maanden alvorens helemaal hersteld (pijnvrij vlot stappen, geen zwelling meer).