Achillespees tendinose (Pijnlijke achillespees)
Pijn aan de achillespees (de pees die de kuitspieren aan het hielbeen bevestigt) wordt veroorzaakt door overbelasting en/of slijtage. Het zieke stuk van de achillespees bevindt zich op zo’n zes tot zeven centimeter boven de enkel. In ernstige gevallen voelt het zieke stuk pees aan als een pijnlijke knobbel (tendinose nodule). U voelt een voortdurende zeurende pijn, vooral bij inspanning, en vaak ook wanneer u in beweging komt. Een zieke pees aan de aanhechting op het hielbeen is een 2e vorm van Achillespeestendinose.
BESCHRIJVING VAN DE AANDOENING
Tendinose is de omschrijving van een zieke zone (mucoide degeneratie) die zich diep in een pees kan bevinden.

In geval van Achillespees tendinose bevindt dit ziek stuk zich typisch op 6 à 7 cm boven de aanhechting van de pees achteraan het hielbeen.  In ernstige gevallen is het zieke stuk pees verdikt en voelbaar als een pijnlijke knobbel (tendinose nodule) over het verloop van de pees.  De ontstekingsreactie omheen de pees veroorzaakt vermoedelijk de pijnklachten. In het begin vormt tendinose geen verhoogd risico op een peesscheur (ruptuur).

Een tweede vorm van Achillespees tendinose zien we aan de aanhechting van de pees op het hielbeen (calcaneum). Hier kan de Achillespees ziek worden door wrijving tegen een botknobbel van het hielbeen (Haglund exostose). Vaak gaat deze aandoening gepaard met een verkalking in de Achillespees zelf.

OORZAAK
Chronische overbelasting geeft microscopische scheurtjes in de pees. Indien de pees niet in staat is zichzelf tijdig te herstellen, dan vormt zich een grotere zieke zone in de pees. Een te korte Achillespees is vatbaarder voor tendinose. Lopen en springsporten zijn een risico.
BEHANDELING: Niet-operatief
Eccentrische stretching

Dagelijks 6 tot 7 keer gedurende 1 minuut oefenen. Altijd stretchen na langdurige periode rust (‘s ochtends voor het opstaan , na lang stilzitten op stoel , na lang autorijden, …). Oefeningen aan te leren onder leiding van de fysiotherapeut/kinesist.

Shockwave therapie (ESWT)

Een toestel dat ultra-geluidsgolven uitzendt, stimuleert de peesvezels tot genezing. Effect pas merkbaar na 8-10 weken.

Vermijden van de uitlokkende factoren zoals lopen en springen gedurende het genezingsproces.

 

Hulpmiddelen zoals inlegzooltjes of een Achillespees-bandage kunnen de symptomen een beetje verzachten. Geduld is de boodschap, het kan maanden duren alvorens alle klachten verdwenen zijn.

BEHANDELING: Operatief
In overleg met de orthopedisch chirurg kan beslist worden om tot een ingreep over te gaan. De belangrijkste reden om te opereren is blijvende pijn ondanks langdurig goed uitgevoerde conservatieve therapie.

Open chirurgie Achillespees: het zieke stuk wordt uit de pees gesneden, nadien 4 weken gips om de pees te beschermen.

Mini-invasieve chirurgie (techniek volgens Maffulli). Via enkele mini-insnedes wordt de Achillespees proper gemaakt. De tendinose geneest nadien spontaan. Een gips is niet nodig. Herstel periode : 2 maanden.

Open chirurgie Achillespeesaanhechting: het zieke stuk pees en de verkalking worden uit de pees gesneden, de Haglund exostose wordt verwijderd. Nabehandeling: 2 weken gipsspalk en nadien 4 weken wandelbot.