Achillespeesruptuur (Gescheurde achillespees)
Bij een scheur in de achillespees (de pees die de kuitspieren aan het hielbeen bevestigt) voelt u een hevige pijn in uw kuit, net boven de enkel. De pijn voelt aan alsof u een zweepslag of een trap op uw kuit gekregen heeft. Aan een gescheurde achillespees gaan meestal geen pijnklachten vooraf, hoewel de pees al wel ziek is. Stappen lukt niet meer. De voet hangt af naar beneden.
BESCHRIJVING VAN DE AANDOENING
Een scheur van de Achillespees. Voelt aan als een zweepslag laag in de kuit. Meestal geen voorafgaande pijnklachten van de pees, hoewel tendinose vaak wel aanwezig.
OORZAAK
Een combinatie van sterk aangespannen kuitspieren en een plotse opwaartse (dorsiflexie) beweging van de enkel doet de pees scheuren. Heel vaak tijdens sporten (lopen, springen), maar soms ook bij een eenvoudige mistrap. Cortisone-injecties in de buurt van de pees verzwakken de pees enorm waardoor deze af kan scheuren. Ook bepaalde antibiotica (quinolones) kunnen een spontane Achillespeesruptuur veroorzaken.
BEHANDELING: Niet-operatief
Als een ingreep tegenaangewezen is (zeer slechte huid, patiënt met ernstige andere ziektes (hart , longen , diabetes …) , hoogbejaarden). Het onderbeen wordt in spitsstand ingegipst voor 4 weken, nadien nog 8 weken gips met progressief minder spitsstand. Een alternatief voor een gips, is een walking boot (wandelbot) met wiggen ter hoogte van de hiel. Een niet-operatieve behandeling is quasi gelijkwaardig aan opereren wat betreft sterkte van de pees na 6-12 maanden.
BEHANDELING: Operatief

Percutane Achillespees hechting

Gezonde en sportieve mensen kunnen gebaat zijn met een operatieve hechting van de Achillespees. Via een aantal hele kleine insnedes worden de twee peeseinden bij elkaar gebracht en aan elkaar gehecht.

Revalidatieschema na Achillespeeshechting

steunen in walking boot toegelaten vanaf de 1e dag na de ingreep

initieel met krukken indien dit veiliger aanvoelt

Dag 1-14

3 hiel-wiggen in walking boot

geen oefeningen

hechtingen verwijderen bij huisarts op dag 14

Dag 15-42

op dag 15 , 25 en 35 mag u 1 hielwig uit walking boot verwijderen

onbelaste actieve mobilisatie enkel tot neutraal (met de voet uit de walking boot)

geen dorsiflexie voorbij 0° !

8-10x/d gedurende 10 minuten

vanaf dag 30 mag walking boot ‘s nachts uit

dag 42 : controle raadpleging orthopedie volgens meegegeven afspraak

Na 3 maanden kan u terug vlot stappen, fietsen en zwemmen. Na 5 maanden mag u terug (hard)lopen en springsporten beoefenen. Totale revalidatieduur: het kan tot 9 maanden duren tot de pees volledig genezen is.