Schermafbeelding 2015-10-06 om 21.07.23

Nieuwste technieken hallux valgus en Tailor’s bunion

Geneeskunde staat nooit stil, en orthopedische chirurgie is daarop geen uitzondering. Beproefde chirurgische technieken passen we jarenlang toe met prima resultaat. De kunst bestaat er echter in om via kleine aanpassingen aan bekende technieken het gunstige eindresultaat van een chirurgische interventie duurzamer te maken. Dr. De Wachter schoolt zich regelmatig bij op internationale congressen, en bespreekt hier met collega’s uit binnen- en buitenland de nieuwste technieken die zich aanbieden in de voet- en enkelchirurgie.

Twee mooie voorbeelden van zo’n kleine technische chirurgische verbetering vinden we terug in enerzijds de hallux valgus operatie, en anderzijds in de correctie van een knobbel aan de kleine teen (zgn. Tailor’s bunion).

Bij de hallux valgus ingreep gaat het om een kleine aanpassing van de methode om het bot door te zagen ter correctie van de knobbel. Deze technische variant van de initiële techniek werd ontwikkeld door een bekende orthopedisch chirurg uit Frankrijk. Sinds enige tijd past Dr. De Wachter dit ook succesvol toe in geselecteerde gevallen in zijn praktijk.

Schermafbeelding 2015-10-06 om 21.08.53                   Schermafbeelding 2015-10-06 om 21.09.25

Voor de ingreep.                            Na de ingreep.

 

Een tweede voorbeeld betreft de correctie van een hinderlijke knobbel aan de buitenkant van je voet aan de kleine teen, de zgn. Tailor’s bunion. Dr. De Wachter kan hier met mini-invasieve chirurgie (insnede in de huid <2cm, geen fixatie met metalen pin of schroef)  een hele mooie correctie van de afwijking bekomen. Esthetisch en functioneel is het eindresultaat bijzonder tevredenstellend voor de patiënt.

Schermafbeelding 2015-10-06 om 21.07.53                  Schermafbeelding 2015-10-06 om 21.07.23

Voor de ingreep.                                    Na de ingreep.

 

Author Info

Dr. De Wachter

Dr. De Wachter

Dr. Jeroen De Wachter is werkzaam als orthopedisch chirurg in het AZ Turnhout. Binnen een team van 10 orthopedisch chirurgen legt hij zich hoofdzakelijk toe op voet- en enkelchirurgie.