Schermafbeelding 2015-03-03 om 20.50.06

Nieuwe techniek gewrichtsband herstel enkel

Bij chronische enkelinstabiliteit wegens gescheurde laterale gewrichtsbanden , is een operatief herstel van deze ligamenten aan de buitenenkel aangewezen. Heel vaak zijn de gewrichtsbanden volledig uitgerafeld en kan er geen primair herstel uitgevoerd worden (zgn. Bröstrom-Gould ligamentplastie).

De techniek die Dr. De Wachter dan gebruikt , maakt gebruik van een eigen pees die de enkelgewrichtsbanden vervangt. Hiervoor wordt een pees gebruikt die de kniechirurgen ook gebruiken voor een kruisbandherstel van de knie (Semitendinosus pees). Dit is een stevige pees die toelaat een extreem stabiel enkelgewricht te creëren.

Via boortunnels aan de buitenzijde van de enkel wordt deze peesgreffe in het bot opgespannen , precies zoals de gewrichtsbanden vroeger liepen. Met botschroeven en een ingenieus opspansysteem (endobutton) kan deze pees muurvast in het bot verankerd worden.

Na de ingreep wordt de enkel twee weken op rust gesteld in een kurkenspalk , zonder steunname. Daarna nog 4 weken bescherming in een enkelbrace en start kinesitherapie (bewegingstherapie). Zes weken na de ingreep mag er gestart worden met proprioceptieve training en aansterken van de spieren. Fietsen , zwemmen en hometrainer zijn toegelaten 8 weken na de ingreep.  Na 3 maanden zijn alle sporten – inclusief contactsporten – weer toegestaan.

Author Info

Dr. De Wachter

Dr. De Wachter

Dr. Jeroen De Wachter is werkzaam als orthopedisch chirurg in het AZ Turnhout. Binnen een team van 10 orthopedisch chirurgen legt hij zich hoofdzakelijk toe op voet- en enkelchirurgie.