gastrocs-175x300

Nieuwe ingreep voor ‘hielspoor’.

De term ‘hielspoor’ is wat misleidend. Pijn onder de hiel wordt immers veroorzaakt door een ziek peesblad, de fascia plantaris, en niet door eventuele aanwezigheid van een beenderig hielspoor onder het hielbeen.

De niet-operatieve behandeling van een fasciitis plantaris verdient altijd de voorkeur: stretching, extra corporele shockwave therapie (ESWT) en steunzolen.

Bij erg hardnekkige pijnklachten, en indien de conservatieve therapie gefaald heeft, komen sommige patiënten in aanmerking voor een ingreep. De klassieke ingreep is het losmaken van het peesblad van het hielbeen. Revalidatieduur bedraagt dan gauw 6 tot 8 weken.

Een interessant alternatief voor mensen die een hardnekkige fasciitis plantaris hebben in combinatie met een verkorte Achillespees, bestaat erin om de Achillespees te verlengen ter hoogte van de kniekuil (proximal medial gastrocnemius recession). Hiermee wordt de spanning verwijderd die op het Achillespees-Fascia plantaris peescomplex zit. Het grote voordeel van dit type ingreep is de veel snellere revalidatie: 1 tot 2 weken. Dokter De Wachter kan met u overleggen of uw aandoening zich leent tot deze chirurgie.

Author Info

Dr. De Wachter

Dr. De Wachter

Dr. Jeroen De Wachter is werkzaam als orthopedisch chirurg in het AZ Turnhout. Binnen een team van 10 orthopedisch chirurgen legt hij zich hoofdzakelijk toe op voet- en enkelchirurgie.