Surgery

Mini-invasieve voetchirurgie

Als uw voet- of enkelaandoening onvoldoende verbetert met conservatieve (dwz. niet- operatieve) behandeling , dan zal uw behandelende orthopedisch chirurg u misschien een operatieve oplossing voorstellen. Veel ingrepen kunnen alleen uitgevoerd worden middels klassieke “open” chirurgie. Hiermee bedoelen we dat de chirurg een (al dan niet grotere) incisie (insnede) in uw huid maakt om de ingreep correct te kunnen uitvoeren.

Wanneer dezelfde ingreep echter ook kan met een hele kleine insnede , heeft dit niet alleen cosmetische voordelen , maar betekent dit vaak ook minder weefselschade en een sneller herstel. Dr. De Wachter heeft zich o.a. gespecialiseerd in het verrichten van deze “mini-invasieve voetchirurgie”.

Een klassiek voorbeeld van mini-invasieve chirurgie is de arthroscopie (kijkoperatie) van de enkel. Hierbij volstaan twee kleine gaatjes aan de enkel om de ingreep uit te voeren. Kraakbeenletsels of littekenweefsel in de enkel kunnen hiermee perfect behandeld worden. Zelfs grotere chirurgie zoals een arthrodese (vastzetten van een gewricht) kan soms via kijkoperatie bekomen worden. Uw chirurg zal met u overleggen of uw geval zich hiervoor leent.

Een nieuwe techniek is de mini-invasieve voorvoet chirurgie. Hierbij maken we hele kleine steekgaatjes om met speciaal hiervoor ontworpen instrumenten een ingreep uit te voeren die anders met een grotere insnede diende te gebeuren. Knobbels aan de grote en kleine teen, hamertenen en pijn onder de bal van de voet (metatarsalgie) , kunnen zo verholpen worden. Dr. De Wachter past deze “steekgaatjes-techniek” reeds geruime tijd toe met prima resultaat. Na een mini-invasieve ingreep is het erg belangrijk om een goed verband rond de tenen aan te leggen. Dit verband zal de eerste drie weken wekelijks na de operatie door Dr. De Wachter zelf vervangen worden op de raadpleging. U mag op de geopereerde voet steunen met een speciaal hiervoor voorziene schoen.

Een ander voorbeeld van mini-invasieve chirurgie vinden we in de Achillespees-chirurgie. Ook hier past Dr. De Wachter waar mogelijk technieken toe met slechts kleine steekgaatjes in de huid. Achillespees tendinose (een zieke Achillespees zoals vaak voorkomt bij lopers) of een Achillespees ruptuur (gescheurde pees) kunnen meestal behandeld worden met deze techniek. Voordelen zijn een sneller herstel , slechts heel klein risico op wondproblemen , en tot slot het cosmetische voordeel.

Author Info

Dr. De Wachter

Dr. De Wachter

Dr. Jeroen De Wachter is werkzaam als orthopedisch chirurg in het AZ Turnhout. Binnen een team van 10 orthopedisch chirurgen legt hij zich hoofdzakelijk toe op voet- en enkelchirurgie.