Indicatie
Als er artrose (kraakbeen-slijtage) in het enkelgewricht is en u hier veel pijn van ondervindt , dan is een enkelprothese mogelijk een goede oplossing voor uw probleem.

Er zijn verscheidene oorzaken van gewrichtsslijtage in de enkel. Het meest frequente is post-traumatische artrose. Dit wil zeggen dat u vroeger een (of meerdere) ongevallen thv. uw enkel hebt gehad , al dan niet gepaard gaande met een breuk. Hierdoor is het enkelgewricht door de jaren heen gaan verslijten. Andere oorzaken zijn inflammatoire aandoeningen (artritis) zoals reuma, jicht, …                           Zeldzamere ziekten zoals hemofilie en post-infectieuze artritis kunnen ook. Een deel van de enkelartrosen hebben geen duidelijke oorzaak , dan spreken we van idiopathische artrose.

Er bestaan ook een aantal tegen-indicaties voor het plaatsen van een enkelprothese. Ernstig vasculair lijden , diabetes (type I > II) , uitgesproken as-afwijkingen (varus of valgus), sequel van klompvoet, (acute) infectie, afgestorven sprongbeen (avasculaire necrose talus), spier-zenuw aantasting (neuro-musculaire aandoening). Indien u aan een van deze aandoeningen lijdt, bent u vermoedelijk geen goede kandidaat voor een enkelprothese.

Cadence enkelprothese zijzicht

Cadence enkelprothese zijzicht

Cadence prothese vooraanzicht

Cadence prothese vooraanzicht

OPERATIE TECHNIEK
Dr. De Wachter plaatst de Cadence enkelprothese (firma Integra). Een dun laagje (6 à 7 mm) ziek kraakbeen en onderliggend bot worden verwijderd , en in de plaats wordt een metalen plaatje tegen het bot geplaatst (metalen prothese component). Tussen de twee metalen plaatjes van de prothese komt een plastieken schijfje (poly-ethyleen liner) dat beweging in het enkelgewricht mogelijk maakt. Indien nodig verricht Dr. De Wachter nog bijkomende ingrepen aan uw voet of enkel om deze mooi recht te krijgen (aligneren) of beter te doen bewegen (bv. Achillespees verlenging).
Nabehandeling - Revalidatie
Meteen na de operatie krijgt u een kurkenspalk om uw been. Hier mag u gedurende 1 week niet op steunen. Na 1 week schakelen we over op een “walking boot” waarmee u mag beginnen stappen en start u met revalidatie bij de kinesist in uw buurt. Aandacht vooral om de beweeglijkheid van het enkelgewricht te herwinnen, en anderzijds terug een normaal gangpatroon te bekomen. Na 4-5 weken bescherming in de walking boot , mag u terug uw eigen schoenen dragen. Kinesitherapie loopt verder tot 10-12 weken post-operatief. Dit schema kan individueel aangepast worden op indicatie van Dokter De Wachter.
Resultaten
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat > 85% van de enkelprothesen 10 jaar na implantatie nog steeds goed functioneren. Dit betekent dat een enkelprothese een goede en betrouwbare behandeling is van enkelartrose. Dokter De Wachter kan u advies geven of u in aanmerking komt voor een enkelprothese.
Internationale studie enkelprothese
Hoewel er reeds veel wetenschappelijk onderzoek gebeurde over enkelartrose en de behandeling hiervan, blijft het belangrijk om bijkomend onderzoek hiernaar te verrichten. Daarom heeft Dr. Jeroen De Wachter zich geëngageerd om samen met 8 internationaal vermaarde enkelchirurgen een tien-jaar durende studie op te zetten om de resultaten van enkelprotheses te beoordelen. Deze multi-center internationale studie omvat chirurgen uit België, Frankrijk, Ierland, Nederland, Spanje, Portugal, Zwitserland en Italië. Indien u in aanmerking komt voor het plaatsen van een enkelprothese, bestaat dus de kans dat Dr. De Wachter u voorstelt om aan deze studie mee te werken. Zo kan ook u uw steentje bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek.