Artrose in de voet of de enkel
Bij artrose wordt het kraakbeen tussen de gewrichten in de voet of in de enkel aangetast en raakt het ontstoken. De slijtage van het gewricht wordt veroorzaakt door jicht, reuma, een trauma, overbelasting of een verkeerde stand van de voet. Artrose kan ook spontaan ontstaan door het ouder worden. Elk van de gewrichten in de voet of de enkel kan slijtage of artrose vertonen. Artrose van de gewrichten in de achtervoet of enkel gaat soms gepaard met een progressieve scheefstand van de achtervoet naar binnen (valgus) en minder frequent naar buiten (varus). U heeft last van startpijn, vooral bij beweging en belasting, die op den duur leidt tot een continue pijn.Bij artrose in de enkel kan een enkelprothese een oplossing bieden.
BESCHRIJVING VAN DE AANDOENING
In de achtervoet vinden we drie 4 botten en 3 gewrichten terug:sprongbeen (talus), hielbeen (calcaneum), scheepsbeen (naviculare), kubusbeen (cuboid), talo-calcaneair gewricht (ook subtalair gewricht genoemd), talo-naviculair gewricht en calcaneo-cuboidaal gewricht. De laatste twee gewrichten samen noemen we ook het “Chopart-gewricht”. Elk van deze gewrichten apart kan gewrichtsslijtage (artrose) vertonen, ze kunnen ook tezamen verslijten. Artrose van deze gewrichten gaat vaak gepaard met een progressieve scheefstand van de achtervoet naar binnen (valgus) en minder frequent naar buiten (varus).
OORZAAK
Spontane slijtage zonder aanwijsbare oorzaak (idiopathische artrose).  Artrose door jarenlange scheefstand van de achtervoet (uitgesproken plat- of  holvoeten).  Ontstekingsziekten (inflammatoire aandoeningen) zoals rheuma of jicht. HemofiliePost-traumatisch: na een vroeger ongeval waarbij het gewricht beschadigd werd (kraakbeenletsel of breuk). Een typisch voorbeeld is artrose na een hielbeenbreuk (calcaneumfractuur).

BEHANDELING: Niet-operatief
Ontstekingsremmende medicatie. Soms volstaan steunzolen. Vaak kunnen orthopedische schoenen helpen.
BEHANDELING: Operatief
De orthopedisch chirurg zal zeker röntgen vragen, vaak ook een scanner om de precieze locatie en uitgebreidheid van de artrose te kennen. De enige zinvolle ingreep bij achtervoetarthrose, is het vastzetten (artrodese of fusie) van de betroffen gewrichten in een rechte stand. Als alle drie de achtervoetgewrichten vastgezet worden, spreken we van een “triple artrodese”. Alle kraakbeen en een heel dun laagje bot worden weggenomen, en de gewrichtsvlakken worden vastgeschroefd aan mekaar. Zo kunnen de botten aan mekaar vastgroeien (in principe best te vergelijken met hoe een breuk geneest). Duurtijd tot beenderige genezing: 8 tot 12 weken. Zolang uiteraard ook gips. Revalidatieduur: een achtervoet-artrodese is een grote ingreep en de voet heeft dan ook veel tijd nodig om te herstellen, zelfs als tonen de controle-röntgen dat de botheling vlot verloopt. Reken op 6 maanden hersteltijd.

Artrose in de enkel kan behandeld worden met een verstijvingsingreep (arthrodese) of een enkelprothese. Dokter De Wachter zal met u overleggen wat voor u de beste behandeling is.